Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan tarihi kent Birgi, UNESCO ile olan süreçte önemli bir aşamaya geldi. UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine hazırlık sürecinin önemli bir parçası olan ‘Alan Yönetimi’ süreci, Belediye Başkanı Mustafa Turan tarafından duyurularak heyecan içerisinde olduklarını belirtti. Bu yeni süreç, UNESCO ile yapılan işbirliklerini pekiştirerek kentin uluslararası düzeydeki prestijini artırmayı hedefliyor.
Alan Yönetimi Başkanlığı, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez’in atanmasıyla resmi olarak başlamış durumda. Birgi’nin UNESCO sürecinde tüm paydaşlarla bir araya gelinerek işbirliklerinin tartışıldığı bir tanışma ve koordinasyon toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılanlar arasında ilçe Kaymakamı Fatih Aksoy, Belediye Başkanı Mustafa Turan, İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Sadık Doğruer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Sedat Kirt, ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Bilgin Sözen, Sentrium Projesinden Aslı Çakır Dağlı, Büşra Çelikalan, UNDP’den Seda Kutluk, TGA’dan Hasan Tahsin Karaali, E.Ü. Birgivi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. M. Hanefi Palabıyık, Ticaret Odası Başkanı İbrahim Sürev, TÜRSAB temsilcileri ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer aldı.
Toplantıda, UNESCO Dünya Mirası adaylık dosyası için yapılabilecek çalışmalar konuşuldu ve katılımcıların önerileri alındı. En kısa sürede bir yönetim planının oluşturulması için çalışmaların hızlandırılacağı ifade edildi. Birgi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, oldukça önemli bir turistik destinasyon haline gelme yolunda ilerliyor.
Belediye Başkanı Mustafa Turan, 2012 yılından bu yana devam eden UNESCO yolculuğunun ortak çalışmalar sonucunda başarıya ulaşacağını vurguladı. Turan, Birgi’nin Batı Anadolu’da kendini korumayı başarmış tek şehir olduğunu belirterek, cumbalı evleri, konakları, camileri, türbeleri ve diğer tarihi yapılarıyla birlikte, müze kent görünümündeki birçok tescilli eseri barındırdığını dile getirdi.
Bunun yanı sıra, Birgi’nin Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından belirlenen UNWTO En İyi Turizm Köyleri Listesi‘nde yer alması, kentin zengin tarihsel ve kültürel değerleri ile doğal güzelliklerine de bir işaret niteliğinde. Turan, birkaç yıl içinde UNESCO süreci ile ilgili çalışmaların tamamlanmasını umduklarını, bu süreçte kararlı ve heyecanlı olduklarını yineledi.
Sonuç olarak, Birgi’nin UNESCO Dünya Mirası süreci, sadece kentin tarihi ve kültürel değerlerini korumakla kalmayacak, aynı zamanda kentin turizm potansiyelini de artırarak, uluslararası alanda daha görünür olmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda gerçekleştirilen toplantılar ve işbirlikleri, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için oldukça önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.