Kış Aylarında Sarı Serum İle Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın
2473 okunma

Kış Aylarında Sarı Serum İle Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın

Şubat 7, 2025 09:56
Kış Aylarında Sarı Serum İle Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın
0

BEĞENDİM

Grip ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözlemlenmektedir. Bu dönemde sağlık uzmanları, halk arasında ‘sarı serum’ olarak bilinen serum uygulamalarına dikkat çekmektedir. Bilinçsiz ve hekim önerisi olmaksızın yapılan serum uygulamalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği vurgulanmaktadır. Bu konuda bilgi veren Lokman Hekim Van Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. İbrahim Aydın, son günlerde sarı serumla ilgili ölümle sonuçlanan vakaların yaşandığını belirtmektedir.

Dr. Aydın, sarı serumun temel olarak serum içerisine ‘bemiks’ adı verilen bir vitamin iğnesinin eklenmesiyle oluşturulduğunu ifade etmektedir. Grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle bir haftada kendiliğinden geçtiğini kaydeden Aydın, serumların daha çok sıvı kaybı yaşayan veya yeme içme sorunları olan hastalara verildiğini aktarmaktadır. Normalde düz serumun içeriğinin genellikle tuzlu su ya da şekerli sudan oluştuğunu belirten uzman, gribal semptomları olan hastalarda bazen antibiyotik, nefes açıcı ve burun açıcı maddelerin de eklenebileceğini açıklamıştır. Özellikle ateşi yüksek olan ve yeme içme durumu iyi olmayan hastalarda serum uygulaması yapılabileceği belirtmektedir.

Sarı Serumun Kullanım Alanları

Dr. Aydın, sarı serumun hangi durumlarda verilmesi gerektiğine dair çok önemli bilgiler vermektedir. Örneğin, açlık grevi yapan veya uzun süre yemek yemeyen hastaların beslenmeye başlanırken vitamin desteği alması gerektiğine dikkat çekmektedir. Normal grip ve ateşli durumlarda sarı serumun kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Aydın, bu serumun yalnızca ciddi vitamin eksikliği olan hastalara verildiğini ifade etmiştir. Yatan hastalar için, hastane şartlarının uygun olduğu, acil müdahale imkanlarının bulunduğu durumlarda serumun uygulanabileceği fakat kesinlikle evde kullanılmaması gerektiğinin altını çizmektedir.

Dr. Aydın, sağlık ocağı şartları gibi acil müdahale imkanı olmayan yerlerde sarı serumun uygulanmaması gerektiğini belirtmektedir. Bunun yanı sıra anafilaksiye müdahale yetkinliğine sahip bir kişinin bulunduğu ortamda ve bir hekim gözetiminde serum uygulaması yapılmasının önemini vurgulamaktadır.

Vatandaşlara Tavsiyeler

Açıklamalarının sonunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Dr. Aydın, özellikle gıda alımı bozukluğu olmayan ve ağızdan alım yapabilen hastalar için serumda ısrar edilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Özellikle sarı serumda ısrar etmenin gereksiz risk taşıdığını ifade eden Aydın, bu serumun enfeksiyonu düzeltmeyen sadece hastayı o an için rahatlatan bir uygulama olduğunu vurgulamaktadır. Bu bağlamda, hastaların bu tür uygulamalara yönelmesinin risklerinin değerlendirilmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

Sonuç olarak, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında sarı serum uygulamalarının bilinçli bir şekilde yapılması gerektiği, gereksiz yere risk altına girilmemesi ve mutlaka bir hekimin önerisiyle hareket edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

En az 10 karakter gerekli