İzmir Valiliği’nin düzenlemesiyle gerçekleşen ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yönetilen ‘2. Robokod İzmir Bilişim ve Kodlama Projesi Şenliği’, 60 binden fazla öğretmenin dijital okuryazar eğitim almasını sağladı. Bu etkinlik, Halkapınar Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Burada, 600 öğrenci tarafından geliştirilmiş otonom araçlar, drone teknolojileri, savunma teknolojileri, akıllı ev sistemleri ve nesnelerin interneti, tarım robotları ve sürdürülebilir tarım, eğitim robotları ve kodlama, endüstriyel robotik, otomasyon, yapay zeka ve makine öğrenmesi konularında yaklaşık 300 farklı proje sergilendi. İzmir Valisi Süleyman Elban, etkinlik sırasında yaptığı açıklamada, “Bu kapsamda 60 binin üzerindeki öğretmenimizin tamamını dijital okuryazar yaptık. Hepsi dijital okuryazar oldular ve kodlama eğitimi aldılar. Medya okuryazarlığı eğitimleri ile eğitimlerine devam ediyoruz,” dedi.
Vali Elban, eğitim için 9 bine yakın bilgisayar alındığını ve okullarda teknoloji sınıflarının oluşturulduğunu belirtti. Ayrıca, okullara çeşitli robotik malzemeler, Arduino ve LEGO setleri, akıllı oyunlar gibi eğitim materyalleri temin edildiğini ifade etti. “Bir buçuk yıl içinde okullarımızdaki öğrencilerin neredeyse tamamı bu eğitimle tanışmaya başladı. Haziran ayında okullarımız kapandığında 850 bin öğrencimizin tamamının dijital okuryazar olmasını hedefliyoruz,” diyen Vali, bunun yanı sıra İzmir’i teknoloji alanında bir merkez haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Öğrencilerin geliştirdiği projeler arasında dikkat çekenler yer aldı. Seferihisar Semiha İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Eymen Yağız Çayan, “Futbol oynayan robotlar geliştirdik. Robotlarımızı yaklaşık bir ay içerisinde hazırladık. Süreçte hocalarımızla birlikte tasarımlar yaptık ve ürünlerimizin neredeyse tamamını kendimiz üretmeye çalıştık. Bu, bizim ilk yarışmamız değil; daha önce katıldığımız 2-3 yarışma vardı. Ancak bu sefer birinci olduk. Robotlarımız ‘Futro’ ya da ‘Robotop’ isimleriyle yarışıyor,” dedi.
Ayrıca, İzmir Özel Türk Koleji’nden 6. sınıf öğrencileri Akın Arslan Çalışkan, Orhan Gök ve Demir Kurudere de ‘Linespond’ isimli bir robot tasarladıklarını belirtti. Çocuklar, projeleri hakkında şunları söylediler: “Temel seviye çizgi izleyen kategorisinde birinci olduk. Projemizde QT-L8 yani sekizli bir sensör kullanıyoruz. Sensör ile birlikte bir 3S pil ve bir de kit kartı yer alıyor. Tüm motor sürücüleri, Arduino ve diğer bileşenler bu kart üzerinde bulunuyor. Robot, aldığı verileri işleyerek motorlara yönlendirme yapıyor. Eğer çizgi dümdüzse, robot da dümdüz gidiyor. Bu proje, gelecekte şerit takip sistemleri gibi teknolojilere temel oluşturabilir.”
Bu tür etkinliklerin düzenlenmesi ve öğretmenlerin dijital okuryazarlık eğitimine katılması, İzmir’deki eğitim sisteminin modernizasyonu açısından oldukça önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Eğitim alanındaki bu gelişmeler, geleceğin teknolojilerine hazırlıklı bireylerin yetişmesine olanak sağlıyor. İzmir Valiliği’nin ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği bu projeler, şehir ve ülke genelinde eğitim alanında bir değişim yaratma potansiyelini barındırıyor.