İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, kayıtdışı ekmek üreten işyerlerinin yetkililerce etkin ve sık bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Sırtı, esnafın özveriyle çalıştığını belirterek, “Gece gündüz, bayram demeden, halka kaliteli ve sağlıklı ekmek sunmak için çabalayan fırıncılarımız, korsan işyerlerinin haksız rekabetine dayanamaz hale geldi” dedi. İzmir’deki fırın sayısının son on yıl içinde 980’den 630’a düştüğünü ifade eden Sırtı, bu durumu kurallara uymadan ekmek üreten ve satanların yarattığını vurguladı.
Sırtı, oda yönetimi olarak korsan işyerlerini tespit etme ve bu bilgileri yetkililere iletme görevlerini sürdüreceklerini ifade etti. 5996 sayılı Kanun ve bu kanuna bağlı Gıda Hijyeni Yönetmeliği gereği, Tarım İl Müdürlükleri ve belediyelere bu konuda sorumluluklar verildiğine dikkat çekti. “Korsan işletmelerin kökünü kazımadan bize huzur yok” dedi.
Yasal zorunluluklara uymadan ekmek üretenlerin sadece fırıncı esnafına değil, devlet ve halk sağlığına da büyük zarar verdiğini dile getiren Sırtı, “50 metrekarelik yerlerde, hijyen kurallarına uymayan ve pisliğin içinde üretilen ekmekler, halk tarafından bilmeden tüketiliyor” dedi. Bu tür işletmelerin vergi gibi yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği ve gramajdan çaldığına da dikkat çekti. Halkın ucuz ve açıkta satılan ekmeklere itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Sırtı, “Kuralsız çalışan bu işletmeler, fırıncılarımızın alın terine ortak olmaktadır” dedi.
Pazaryerlerinde ve kentin kenar mahallelerinde açıkta satılan ekmeklere de değinen Kemal Sırtı, insanların ekonomik zorluklar içinde geçim mücadelesi verdiğini, bu sebeple açıkta satılan ucuz ekmekleri almak zorunda kaldıklarını söyledi. Ancak, vatandaşların öncelikle kendi çocuklarının ve ailelerinin sağlığını düşünmeleri gerektiğini vurguladı.
Sırtı, kışın çamurun, yazın tozun ve toprağın içinde açıkta satılan ekmeklerin nerede ve ne koşullarda üretildiğinin belirsiz olduğunu, çoğu zaman şehir dışından getirilen bu ürünlerin kalitesiz olduğunu ifade etti. Önceki denetimlerde komşu illerdeki ahırlarda, ineklerin arasında karıştırılarak üretilen ekmeklerin İzmir’de satıldığını tespit ettiklerini belirtti.
Oda yönetiminin, insan sağlığı için kurumlarla işbirliği yaparak bu fırsatçı işyerlerine karşı mücadelesini sürdürme sözü veren Sırtı, fedakarlıkla çalışan fırıncıların haklarını koruyacaklarını vurguladı. “Fırıncıların topluma özverili hizmet vermeye devam etmelerini desteklemeliyiz. Bu mümtaz camianın haksızlığa uğramasına, kazançlarının gasp edilmesine müsaade edemeyiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.