Ehliyet İçin IQ Testi ve Eğitim Önerileri Açıklandı!
887 okunma

Ehliyet İçin IQ Testi ve Eğitim Önerileri Açıklandı!

Temmuz 3, 2025 11:30
Ehliyet İçin IQ Testi ve Eğitim Önerileri Açıklandı!
0

BEĞENDİM

“`html

Sürücü adayları, ehliyet alabilmek için kayıt oldukları sürücü kurslarında belirli bir süre teorik ve uygulamalı eğitim almaktadır. Yazılı sınavı geçtikten sonra, uygulamalı eğitime geçerek direksiyon sınavında başarılı olan adaylar, ehliyet almaya hak kazanıyor. Ancak, sürücülerin yeterli düzeyde eğitim almaları adına direksiyon eğitmenleri yönetmelikte bazı düzenlemeler yapılabileceği düşüncesindedirler. Özel bir sürücü kursunun müdürü Ekrem Kaya, 2016 yılında yönetmeliğe eklenen IQ testi uygulamasının yaygınlaştırılmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.

Kaya, trafik eğitimi ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde, direksiyon eğitim saatlerinin artırılmasının ve özel eğitimlerle desteklenmesinin önemine değinmiştir. Özellikle, trafik levhalarını okumakta zorluk çeken ve kuralları unutan eski ehliyetli sürücülere düzenli aralıklarla eğitim verilmesini önererek, güvenli sürüş deneyimi sağlamak adına bu tür uygulamaların gerekliliğine dikkat çekmektedir.

Ekrem Kaya, 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan yönetmelik değişikliği çerçevesinde IQ testinin şart koşulmasının önemli bir adım olduğunu belirtmiş ve “IQ testi yaygınlaştırılırsa güzel olur diye düşünüyorum” demiştir. Bu yönetmeliklere göre, IQ testi sonucunda düzeyi 79 ve altı çıkan kişilerin ehliyet sahibi olamayacakları belirtilmektedir. Genel olarak, bu uygulama sosyal medyada yeniden gündem haline gelmişken, Kaya, “Şu ana kadar sürücü adaylarına IQ testi uygulandığına pek rastlamadım. Aslında yönetmeliğe göre bir sağlık raporu almaları gerekiyor ama IQ testi de yapılırsa, hem sürücüler hem de yayalar için daha iyi olacaktır. Eğer bu test yaygınlaştırılırsa ülkemiz olumlu etkilerini görebilir” diyerek bu konudaki düşüncelerini aktarmıştır.

Sınavı başarıyla tamamlayıp ehliyetini alan sürücülerin araç kullanma yeteneğinin yeterli olmamasıyla ilgili de konuşan Kaya, mevcut eğitim saatlerinin yetersiz olduğunu dile getirmiştir. Bunun yanı sıra, daha fazla saat eğitimin büyük bir maliyet yaratacağından dolayı, yalnızca kuralların uygulamada eksik kalabileceğini belirtmiştir. “Her ehliyetini alan arkadaşlara biz teknik bilgileri veriyoruz. İlk etapta emeklemeyi, sonra adım atmayı ve yürümeyi öğretiyoruz. Ancak ehliyetini alan herkes hemen koşmak istiyor. Bu, psikomotor hareketlerin gelişmesiyle bağlantılıdır. Psikomotor hareketleri geliştirdikleri zaman ancak kalabalık trafiklere çıkabilirler. Bunun akabinde, psikomotor hareketleri geliştirmek için ehliyetini aldıktan sonra trafiğin az yoğun olduğu yerlerde sürüşlerini geliştirmeleri gerekiyor” diyerek öğrenimin önemini vurgulamıştır.

Ayrıca, Kaya, bazı eski ehliyeti olan bireylerin trafik işaretlerini okuma konusunda zorluk yaşadıkları ve kuralları unuttuklarına dikkat çekti. “Geçmişte ehliyeti olup da özel ders alan sürücülerimiz, ‘Hocam bu levha neydi? Bunun anlamı nedir? Tehlikeli bir levha mıydı?’ gibi sorular soruyorlar. Levhaları okuyamama sıkıntısı var” demiştir. Dolayısıyla, eski sürücüler için belirli zaman dilimlerinde zorunlu seminerlerin verilerek levhaların tekrar tanıtılması gerektiğini önermiştir. Bu kapsamda, kendi kurslarında da katılımlarını mümkün olduğunca ücretsiz sağlamak için çaba gösterdiklerini belirtmiştir. “Yeter ki trafiğimiz düzenli olsun, herkes birbirine saygılı ve sabırlı olursa, trafik düzene girecektir” ifadeleriyle, eğitim ve düzenin önemli olduğuna vurgu yapmıştır.

“`

En az 10 karakter gerekli