Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, terör örgütü PKK’nın yeni çözüm süreci çerçevesinde sembolik olarak başlattığı silah bırakma süreci sonrası, Meclis’te konuyla ilgili bir komisyon kurulması için siyasi partilere yönelik yazı göndermeyi planlıyor. Yeni kurulacak komisyonun 22-35 üyeden oluşacağı, Meclis tatile girmeden yaz döneminde de çalışmalarına devam edeceği belirtiliyor. İktidar kanadı, bu komisyonun temel olarak silah bırakma sürecini takip edeceğini ve ilgili yasal adımlarla ilgili öneriler sunacağını aktarıyor. Ancak Kurtulmuş, komisyonda anayasa değişikliği ya da terörist elebaşı Abdullah Öcalan’a af gibi konuların gündeme gelmeyeceğini vurguladı.
Kurtulmuş, komisyonun ne zaman toplanacağı ve kimin çağrılacağı gibi konularda salt çoğunluğun görüşüne başvurabileceğini belirtirken, komisyonda alınacak kararların nitelikli çoğunlukla alınması gerektiğini de ifade etti.
TBMM’de grubu bulunan partilerden sadece İYİ Parti’nin, süreç başlangıcından bu yana kurulacak komisyona üye vermeyeceğini bildirdiği dikkat çekiyor. Öte yandan AKP, CHP, MHP, Demokratik Partisi (DEM Parti) ve Yeni Yol Partisi geçen hafta komisyonda nasıl bir yapı istediğiyle ilgili önerilerini TBMM Başkanı Kurtulmuş’a ilettiler. Yeni Yol Partisi, komisyonun yalnızca Cumhur İttifakı’nın faaliyetlerini meşrulaştıran bir yapı olmaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, bu süreçle ilgili milletvekillerine resmi makamlardan daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini dile getiriyor. DEM Parti de komisyonun demokratik katılımı sağlaması gerektiği üzerinde durarak, ilgili vakıfları, dernekleri, baroları, kadın örgütlerini ve akademisyenleri dinlemesi gerektiğini ifade etti.
Bazı siyasi partiler, komisyona verilecek üyelerin partilerin milletvekili sayısına oranla belirlenmesi gerektiğini belirtirken, CHP, Meclis’te grubu olan tüm partilerin eşit sayıda temsil edilmesi gerektiğini savunuyor. İktidar, komisyona yalnızca silah bırakma çerçevesinde bir alan çizerken, CHP’liler bu alanın genişletilmesi ve Türkiye’deki demokratikleşme sorunlarının da ele alınması gerektiğini belirtiyor.
CHP kurmayları ayrıca, komisyon çalışmalarına üye olmasa da, isteyen her milletvekilinin katkı verebilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. “Komisyon gündemini, çağıracağı konukları nitelikli çoğunlukla belirlemeli ve özellikle şehit yakınları ile gazilerini dinlemelidir” diyen CHP’liler, bu komisyonu önemsiyor ve çalışma alanının dar bir çerçevede sıkışmaması gerektiğini savunuyorlar.
CHP’nin, iktidarın kendi çıkarları doğrultusunda hareket edeceği düşünüldüğünde, komisyona üye vermeme olasılığının düşük olduğu belirtildi. CHP kurmayları, “Tamamen formaliteden bir komisyon oluşursa, bu bizim için bir sorun teşkil eder. Ama biz sürecin dışında kalmak istemiyoruz. Samimiyetle katkı koymak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” şeklinde değerlendiriyor.
Bu çerçevede, TBMM’de kurulacak komisyonun nasıl şekilleneceği ve hangi konulara odaklanacağı üzerinde yoğun tartışmalar sürüyor. Komisyonun etkinliği, siyasi partilerin bu sürece nasıl katkıda bulunacaklarıyla doğrudan bağlantılı. Öte yandan komisyonun, Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesine ne ölçüde katkı sağlayacağı da büyük bir merak konusu.