Meclis’te Terörsüz Türkiye Komisyonu Kuruluyor!
2454 okunma

Meclis’te Terörsüz Türkiye Komisyonu Kuruluyor!

Temmuz 17, 2025 08:25
Meclis’te Terörsüz Türkiye Komisyonu Kuruluyor!
0

BEĞENDİM



Meclis Komisyonu Süreci Hakkında Detaylar

Meclis Komisyonu Süreci Hakkında Detaylar

İktidarın ‘Terörsüz Türkiye’ olarak adlandırdığı sürecin yürütülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde bir komisyonun kurulmasına günler kaldı. Haziran ayı sonlarında gerçekleştirilen son değerlendirme toplantısında, her siyasi partinin Meclis Başkanlığıyla irtibat halinde olacak bir temsilci belirlemesi ve komisyonun usul esaslarına dair müzakerelerin devam etmesi kararlaştırılmıştı. Bu süreçte, partilerden yazılı öneriler Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a ulaştırıldı.

MUHALEFETTEN “MÜZAKERE İŞLETİLMİYOR” TEPKİSİ

T24’ten Ceren Bayar’ın aktardığı habere göre, Kurtulmuş’un hafta başında parti gruplarına komisyona üye bildirimi çağrısı yaptığı duyurulmuştu. Ancak muhalefet partileri, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), daha önceden kararlaştırılan istişare süreçlerinin ötelenmesine yönelik eleştirilerde bulundu. Bu eleştirilerin ardından üye bildirim süreci durduruldu ve yeni bir değerlendirme toplantısının yapılması kararlaştırıldı. Cuma günü gerçekleştirilecek bu toplantıda, komisyonun yapısı, olası adı ve başlangıçta üzerinde durulacak gündem maddeleri belirlenecek. Kurtulmuş’un öncesinde komisyonun kurulması önerisini ilk gündeme getiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’yi bilgilendirmesi bekleniyor.

KOMİSYONUN YAPISI, İŞLEYİŞİ VE YETKİLERİ

Komisyonun, TBMM içtüzüğüne göre değil, doğrudan Meclis Başkanlığı kararıyla kurulacağı ifade edildi. Planlamaya göre 35 ila 40 üyeden oluşması beklenen komisyonda temsil oranları Meclis’teki sandalye dağılımına göre belirlenecek. Kararların alınması sırasında salt çoğunluk değil, nitelikli çoğunluk esas alınacak. Komisyon; yasa önerileri sunabilecek, uzmanlar ve devlet görevlilerini dinleyebilecek, toplumsal bilgilendirme çalışmaları yürütebilecek. Ancak bu adımlar için Meclis Başkanı’nın onayı yeterli olmayacak; içtüzüğe göre komisyonun kurulması için Genel Kurul’da okunması ve oylanması gerekecek. Meclis’in yaz tatiline girmeden bu işlemlerin tamamlanması hedefleniyor.

KOMİSYONUN İSMİ: HER PARTİDEN FARKLI ÖNERİ

Henüz kesinleşmemiş olsa da siyasi partiler komisyondan bahsederken farklı isimler öne sürüyor: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) “Terörsüz Türkiye Komisyonu”, CHP “Terörsüz Demokratik Türkiye Komisyonu”, Demokrasi ve Merkez Parti (DEM Parti) “Barış ve Demokratik Toplum Komisyonu”, MHP ise “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” adını önerdi. Komisyonun resmi adının da Cuma günü netleşmesi bekleniyor.

GERİ DÖNÜŞ YASASI DEM’İN ÖNCELİĞİ

Kulislerdeki bilgilere göre, komisyonun çalışmaları PKK’nin silah bırakma kararı sonrasında başlatılmış durumda. Bu nedenle sürecin ilerleyişi, atılacak karşılıklı adımlara bağlı olarak şekillenecek. DEM Parti kaynakları, sürecin en kritik aşamasının “silah bırakanların dönüşü ve entegrasyonu” olacağını belirtiyor. Bu çerçevede bir “Geri Dönüş Yasası” hazırlanması, komisyonda sunulacak ilk öneriler arasında yer alacak.

“YAZ BOYU KAMUOYU ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLECEK”

AK

En az 10 karakter gerekli