“`html
Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle son günlerde termometrelerin 30 dereceyi aştığı Sivas’ta, aşırı sıcaklar beraberinde ciddi tehlikeleri de getiriyor. Açık alana bırakılan araçlar adeta fırına dönüşürken, kavurucu sıcakların etkisiyle araçlarda meydana gelen yangınlarda da ciddi artışlar yaşanıyor. Bu dönemde LPG’li ve elektrikli araçlar, daha büyük riskler taşıdığı belirtiliyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, yaz aylarında araç yangınlarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Alaçam, “Araç yangınlarında kaput açıldığı zaman hava ile temas olacağı için alev parlayacak ve daha da büyüyecektir. Hava ile müdahale yangındaki alevlenmeyi artırır” dedi. Bu nedenle yangın durumlarında kontrollü müdahale yapmak büyük önem taşıyor.
Alaçam, araç yangınlarının aracın özelliklerine göre değişiklik gösterdiğini açıkladı ve LPG’li araçlarda yangın çıktığında öncelikle bagaj kısmındaki tüp tankının vanasının kapatılması gerektiğini belirtti. “Daha sonra akünün kutup başı sökülmelidir. Eğer araçlarında kuru kimyevi toz varsa ilk müdahaleyi yapmalılar. Yangın ön tarafta, kaput kısmında çıkmışsa kontrollü bir şekilde kaputu açarak yangın söndürme tüpü ile müdahale etmelidirler. Yangın kendilerini aşan bir noktaya ulaşırsa, öncelikle araç içeresindekileri tahliye etmeli ve müdahalede bulunmamalıdırlar” diye ekledi.
Ayrıca, insanlar araç yangınlarında müdahale edemiyorlarsa ve kuru kimyevi tozu yoksa kaputu veya kapıyı açmamaları gerektiğini de vurguladı. Bu durumun, hem araç yangınlarında hem de ev yangınlarında geçerli olduğunu ifade etti.
Alaçam, elektrikli araçlarda çıkan yangınların müdahale şeklinin daha farklı olduğunu belirtti. “Araçların bakımlarıyla alakalı elektrik kontağından çıkan yangınlar, LPG ile meydana gelen yangınlar ve kundaklamayla meydana gelen yangınlar da vardır. Elektrikli araç yangınları ise ayrı bir yangın türüdür. Elektrikli araç yangınlarında yapılması gereken en önemli şey, aracın içerisindekileri tahliye etmek.” dedi. Elektrikli araç yangınlarında kapıların kilitlenmesi durumunda, kullanıcıların dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti.
İtfaiye Müdürü, elektrikli araç yangınlarıyla ilgili de yeni sistemlerin geliştirildiğini ifade etti. “Sivas Belediyesi İtfaiyesi olarak, elektrikli araçların yangınlarına müdahale etmek amacıyla yangın söndürme battaniyesi tedarik ettik. Boğma yöntemi kullanarak bu yangınları söndürüyoruz.” diye belirtti. Normalde dizel ve benzinli araçlara su ve köpük ile müdahale edebildiklerini, ancak elektrikli araçlara belirli bir mesafeden su müdahalesi yapabildiklerini açıkladı.
Bunun yanı sıra, yaz aylarında araç içerisinde bırakılan çakmak, deodorant gibi yanıcı veya patlayıcı maddelerin de araç yangınlarına sebep olabileceğine dikkat çekti. Alaçam, sıcaklığa bağlı bu maddelerin patlamasının hem araca hem de kişilere zarar verebileceğini belirtti. Yaz aylarında özellikle LPG’li araçların güneşe maruz kalan yerlerde bırakılmamasını da tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.
“`