İzmir Ticaret Odası, küresel ısınmaya neden olan emisyonların hesaplanabilmesi için önemli bir çalışma yaparak karbon ayak izini tespit etti. Bu proje, yaklaşık dört ay süren titiz hesaplama ve doğrulama sürecinden geçti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Görkem Üçtuğ’un danışmanlığında, İzmir Ticaret Odası’nın ilgili birimleri yoğun bir şekilde çalışarak 2023 yılı verilerini kullanarak ilerledi. Hesaplama süreci, emisyon verilerinin Kapsam 1, 2 ve 3 gibi tüm kategorilerde değerlendirilmesini içeriyordu. Doğrulama süreci ise, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) tarafından yetkilendirilmiş denetçi kurumların titiz çalışmaları sonucunda tamamlandı.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yaptığı açıklamada, “İzmir Ticaret Odası olarak öncü Oda olmanın gururunu bir kez daha yaşıyoruz. Odamız, üyelerine faaliyetlerini daha ileri taşıyabilmeleri için geniş bir yelpazede hizmet sunuyor. Önceliğimiz; üyelerimize, kentimize ve ülkemize fayda sağlayacak projelerle en çok katma değer oluşturan ve emisyonu her geçen yıl azaltmayı başarabilen bir Oda olabilmek. Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Doğrulama süreçlerine dair gerçekleştirdiğimiz bu çalışma, ilerleyen dönemde kurumsal karbon ayak izimizi düşürmeye yönelik atılımlarla devam edecek” şeklinde konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Görkem Üçtuğ, bu projenin teknik açıdan karmaşık bir çalışma olduğunu vurgulayarak, “Kurumsal karbon ayak izi projeleri için enerji tüketimleri, malzeme satın alımları, atık oluşumu ve seyahat bilgileri gibi çeşitli konularda detaylı bilgi derlenmesi gerekiyor. İzmir Ticaret Odası, farklı departmanlardan gerekli bilgilerin temin sürecini mükemmel bir uyum ve koordinasyon ile gerçekleştirdi. Veriler toplandıktan sonra, son teknoloji yazılımlar kullanılarak hesaplamalar tamamlandı. İzmir Ticaret Odası gibi büyük bir yapının gerçekleştirdiği bu projenin, diğer kurumlara ilham vermesini umuyorum” ifadelerini kullandı.
Karbon ayak izi, insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olarak, birim karbondioksit (CO2) cinsinden üretilen sera gazı miktarını ifade eder. Bu etkiyi azaltmanın yolları arasında atıkların azaltılması, ambalajsız ürünlerin tercih edilmesi ve yapısal önlemler yer alır. Örneğin, kaloriferlerin minumum seviyede tutulması, binaların yeterince havalandırılması ve iyi bir ısı yalıtımı sağlanması karbon ayak izinin düşürülmesine katkı sağlar. Ayrıca, yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji tasarruflu cihazlar tercih edilmesi de karbon ayak izini etkileyen önemli unsurlar arasındadır.