Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarının tamamlandığı duyuruldu. Bu sistemin 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde hayata geçirileceği bildirildi. Entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak ve bu sayede sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşacak.
Yeni sistem sayesinde aile hekimleri, birçok tetkiki, örneğin INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi, doğrudan talep edebilecek. Bu gelişme, hastaların hastaneye gitmeden ve poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini gerçekleştirmesini sağlayacak. Tetkik sonuçları ise aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek.
Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastalar için hastanelerden alabilecekleri muayene randevularına özel kontenjanlar eklenmiş durumda. Aile hekimleri, hastalarını muayene sonrasında mevcut sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden yönlendirme notu oluşturabilecek ve bu not hastanedeki diğer hekimler tarafından görüntülenebilecektir.
Aile hekimleri, laboratuvar tetkikleri için istem yaptıklarında, e-Nabız platformu aracılığıyla hastalarına özel bir kod üretebilecek. Bu işlem sırasında hastaların hastanelere ayrıca muayene girişi yapmasına gerek kalmayacak. Hastalar, bu özel kodu aldıktan sonra en geç 3 iş günü içinde hastaneye başvurmazlarsa kod geçersiz olacaktır. Böylece, muayene sırasında tekrar bir randevu sorgulamasına da ihtiyaç duyulmayacak.
Kan tetkikleri ve görüntüleme sonuçları, aile hekimlerinin kullandığı sistem ekranlarına doğrudan ulaştırılacak. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalar için sağlıklı hayat merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturarak hastalarına danışmanlık hizmetlerinden faydalanma imkanı verebilecekler.
Sağlıklı hayat merkezlerinde görevli personelin, hastaya ait son üç hekim bilgi notunu görüntüleyebilmesi, hasta bakım kalitesini artıracak. Ayrıca, herhangi bir sağlık kuruluşunda 90 gün içerisinde yapılan tahlil ve tetkik sonuçları da sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden erişilebilir olacak. Vatandaşlar, tüm sağlık sonuçlarını kendi e-Nabız profillerinde görüntüleyebilecek. Böylece yeni eklenecek hizmet türleri, tetkik, görüntüleme ve danışmanlık gibi hizmetlerle sağlık bilgi yönetim sistemi vasıtasıyla otomatik entegre edilebilecek.
Bu dijital entegrasyon çalışmaları, Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin daha hızlı, etkin ve erişilebilir hale gelmesine büyük katkı sağlayacak. İl sağlık müdürlükleri, hastaneler ve birinci basamak tesisleri, bu güncellemeleri takip ederek, sağlık hizmetlerinin sürekliliğini sağlayacak.