Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 8. Olağan Kongresi, Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrede, partinin en geniş karar alma organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun (MKYK) yarısının değiştiği ve İYİ Parti ile Gelecek Partisi’nden istifa eden 9 ismin 7’sinin MKYK’ya girdiği bildirildi. Tüzük değişikliği ile Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) üye sayısı 18’den 21’e çıkarıldı. Yeni kurulan Türk Dünyası ile İlişkiler Başkanlığına, eski İYİ Parti Sözcüsü olan Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu getirildi.
Kongre konuşmasında muhalefeti ve Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu toksik muhalefetin panzehiri de AK Parti ve Cumhur İttifakıdır” dedi. 100 bin katılımcı hedefi konulan kongre salonunun içinde ve dışında yoğun bir katılım olduğu görüldü. “Adında Ak, Işığında İstikbal” ana teması ile düzenlenen kongreye 9 siyasi parti temsilci gönderirken, davet edilen Gelecek Partisi, DEVA ve Yeniden Refah Partisi ise temsilci göndermedi. Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin kongreye orkide ve karanfillerden oluşan bir çelenk göndermesi dikkat çekti.
Kongre salonunda geniş güvenlik önlemleri alındı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki kongrelerde olduğu gibi otobüsün üzerinden dışarıdaki partililere hitap etti. Erdoğan, yaptığı konuşmada, “AK Parti’ye yakışır bir kardeşlik ikliminde, kavgasız, gürültüsüz hepsinden öte şaibesiz bir şekilde bu süreci bugünlere kadar getirdik” diyerek Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) dolaylı bir gönderme yaptı.
Muhalefeti hedef alarak konuşmasına devam eden Erdoğan, 22 yıllık iktidarları süresince gerçekleştirdikleri hizmetleri anlattı. Bu hizmetlerin “kaynağı belirsiz paralarla” değil, kendi çabalarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. “Bütün umutlarını AK kadroların yorulmasına bağlayanlar, 14 Ağustos 2001’den beri bekliyorlar. Daha çok bekleyecekler” ifadesini kullanan Erdoğan, muhalefetin beklentilerinin karşılanmayacağını belirtti.
Erdoğan, muhalefetin seçim kazanmak için bir şekilde “terör örgütleriyle ve antidemokratik güç merkezleriyle” işbirliği yaptığını savundu. Bu da ülkenin “toksik demokrasi” sorunuyla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu öne sürdü. Belediye başkanlıkları ve bakanlıkların pazar malı gibi alınıp satıldığına dikkat çekerek muhalefetin geçmişteki birlikteliklerinin pek de sağlam olmadığını ifade etti.
Erdoğan, TÜSİAD’ı isim vermeden eleştirerek, “İmtiyazların kaybetmek istemeyenler, eski vesayetçi söylemlerle siyasete ve hükümete ayar vermeye çalışıyor” dedi. Bu kesimlerin eski Türkiye’nin artık olmadığını kabullenemediğine vurgu yaptı. “Kaos baronlarına” hitaben, devletin ve milletin bu rüyalarını kabusa dönüştürme iradesine sahip olduğunu belirtti.
Kongrenin ardından, 16 olan Merkez Yürütme Kurulu üyeliği sayısı 19’a çıkarıldı. Yeni MKYK’ya 39 yeni isim atanırken, 36 isim liste dışı kaldı. MKYK’ya giren ailevi ilişkiler dışında