Deprem Anında Panik Yapmayın! Güvenli Kalın
1996 okunma

Deprem Anında Panik Yapmayın! Güvenli Kalın

Nisan 23, 2025 13:00
Deprem Anında Panik Yapmayın! Güvenli Kalın
0

BEĞENDİM






Deprem Güvenliği Açıklaması

Deprem Anında Yapılması Gerekenler

İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, depremler sırasında panik yapılmaması gerektiği vurgulandı. Deprem oluştuğunda, telefonların yalnızca acil durum ve yangınları bildirmek amacıyla kullanılmaması gerektiği belirtildi. Bu bağlamda, çeşitli güvenlik önlemleri de sıralandı.

Öncelikle, sabitlenmemiş dolap, raf ve pencere gibi eşyaların bulunduğu yerlerden uzak durulması gerektiği ifade edildi. Eğer mevcutsa, sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuklar, kanepe ya da içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çömelerek “hayat üçgeni” oluşturulması önerildi. Bu sırada, başın iki el arasına alınarak veya bir koruyucu yastık ya da kitap gibi malzemelerle korunması gerektiği aktarıldı. Deprem sarsıntısının geçmesini beklerken bu pozisyonda kalmak önemlidir.

Açıklamada, güvenli bir yer bulup diz üstü “çök”, baş ve enseni koruyacak şekilde “kapan”, düşmemek için sabit bir yere “tutun” ifadeleriyle de uyarılar yapıldı. Ayrıca, merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmaması gerektiği belirtildi. Bu durum, panik anlarında yaralanma riskini azaltmak amacı taşımaktadır.

Açıklamada özellikle balkona çıkılmaması gerektiği de vurgulandı. “Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Asansör kesinlikle kullanılmamalıdır.” ifadeleriyle, asansör kullanmanın riskli olduğu belirtti. Aynı zamanda, kibrit ya da çakmak gibi ateş kaynaklarının yakılmaması, elektrik düğmelerine dokunulmaması gerektiği de hatırlatıldı.

Özellikle tekerlekli sandalyede olan bireylerin tekerleklerini kilitleyerek baş ve boyun bölgelerini korumaları gerektiği dile getirildi. Mutfak, imalathane ve laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu alanlarda ocak, fırın ve bu gibi cihazların kapatılması ve dökülebilecek malzemelerden uzak durulması gerektiği ifade edildi. Sarsıntının geçmesinin ardından elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması, soba ve ısıtıcıların söndürülmesi gerektiği vurgulandı.

Diğer güvenlik önlemleri alınarak, gerekli olan eşya ve malzemeleri aldıktan sonra, bina önceden tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmesi gerektiği belirtildi.

Okul, sınıf veya büro ortamlarında ise sağlam sıra ve masa altlarında ya da yanında, koridorlarda ise duvarın yanında “çök-kapan-tutun” hareketiyle baş ve boyun bölgesinin korunması gerektiği aktarıldı. Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulması gerektiği de önemle kaydedildi. Ayrıca, sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi, doğru bilgiye erişmek için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiği ifade edildi.


En az 10 karakter gerekli