Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk‘un başkenti Tiran‘da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi‘ne katıldı. Zirvede yaptığı konuşmada, katılımcılara hitap eden Erdoğan, Avrupa kıtasının geleceğini yeniden tanımlamak için burada bulunduklarını vurguladı. “Birlik içinde, iş birliği temelinde ve ortak eylem ruhuyla hareket etmemiz her zamankinden daha fazla önem taşıyor” diyen Erdoğan, uluslararası alanda güven buhranının aşılması adına adil ve kapsayıcı bir küresel yönetişim mimarisinin tesis edilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu anlamda, güvenliğin bölünmezliği ve refahın daha hakkaniyetli paylaşımını esas alan bir dönüşümün Avrupa kıtası olarak öncelikle kendi evimizde başlatılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı, savunma sanayii, enerji, ulaştırma koridorları gibi birçok alanda işbirliği potansiyeline sahip olduklarını belirtti. “Savunma ve güvenlik gibi son derece hayati konularda bölündükçe zayıflıyoruz, birleştikçe güçleniyoruz” diyerek, Avrupa güvenliğinin geleceğine dair yaptığı vurgularla, Avrupa Birliği’nin kendi savunma sanayini geliştirmesinin önemine işaret etti. Erdoğan, bu çabaların NATO’nun merkezi rolünü aşındırmaması gerektiğini ve birlik üyesi olmayan müttefikleri de kapsaması gerektiğini savundu.
Türkiye’nin ekonomik yapısına da değinen Erdoğan, 1,3 trilyon dolarlık ekonomi büyüklüğü, genç ve dinamik nüfusu ile Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin tedarik zincirlerinin güvenliğine katkı sunacağına inandığını ifade etti. Özellikle otomotiv, ilaç ve savunma sanayi gibi kritik sektörlerde ortak üretim ve yatırım imkanlarının önünü açacağına inandığını belirtti. Ayrıca, Schengen gibi vize uygulamalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Enerji merkezine dair açıklamalarına devam eden Erdoğan, Türkiye’nin bölgedeki enerji dönüşüm sürecinde önemli bir aktör olduğunu belirtti. “Bölgenin en gelişmiş enerji altyapısına sahip ülkesi olarak enerji dönüşüm sürecinde Türkiye, Avrupa’da önemli bir aktördür” şeklinde konuştu. Yenilenebilir enerji alanındaki adımların tüm bölge için fırsatlar sunduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna Savaşı konusuna da değindi. Ukrayna’da barış zemininin oluşturulması için kritik bir dönemde olunduğunu vurgulayan Erdoğan, geçmiş deneyimlerden hareketle kapsamlı bir ateşkesin şart olduğunu belirtti. Erdoğan, “Bu süreçte tarafların teşvik edilmesi, adil ve kalıcı barışa ulaşılması bakımından çok önemlidir” dedi. Teknik görüşmelere başlama kararı aldıklarını ve bu süreçte Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini ifade etti.
Gazze’de yaşanan insani felakete de dikkat çeken Erdoğan, “Gazze’de 20 aydır eşi görülmemiş bir insani felaket yaşanıyor” diyerek, bu duruma artık ‘dur’ denilmesi gerektiğini savundu. Netanyahu’nun tutumunun bütün bölge için bir tehdit oluşturduğunu belirterek, ulaşılması gereken iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Son olarak, Suriye konusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 14 yıldır süren çatışmaların sona ermesiyle yeni ve umut dolu bir sayfanın açıldığını belirtti. Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasının önemine dikkat çekerek, Avrupa Birliği’nden de benzer adımlar atması çağrısında bulundu. Erdoğan, ortak çözümler için kenetlenmenin önemini vurgulayarak, kı