Genç Mucit Hava Kirliliği için Çığır Açtı!
2345 okunma

Genç Mucit Hava Kirliliği için Çığır Açtı!

Temmuz 25, 2025 07:35
Genç Mucit Hava Kirliliği için Çığır Açtı!
0

BEĞENDİM

İZMİR Fen Lisesi 12. sınıf öğrencisi **Barkın Özsoy**, KOAH ve astım gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına sahip bireyler için doktorların tanı koymasını kolaylaştıran portatif bir hava kirliliği ölçüm cihazı projesi ile “TÜBİTAK 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması”nda **Türkiye 1’incisi** olma başarısını gösterdi.

TÜBİTAK 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nın finali **7 Temmuz** tarihinde gerçekleştirildi. Yarışmaya, hava kirliliğini ölçen projesiyle katılan Barkın Özsoy, ‘Hava ve İklim’ kategorisindeki projeyle birincilik elde etti. Geliştirdiği projede taşınabilir bir cihaz ile üst solunum yolu rahatsızlıklarına sahip kişilerin tanı süreçlerini kolaylaştırmayı amaçladığını belirten Özsoy, “Projem için iki farklı cihaz geliştirdim. Birincisi, doktorların hastalarına verebileceği bir kit. Bu sayede doktorlar hastalarına daha doğru tanı koyabiliyor ve tedavi süreçlerinde daha etkili kararlar alabiliyor. İkincisi ise hastaların yanlarında taşıyabilecekleri bir cihaz. Bu cihaz, havadaki karbondioksit, karbonmonoksit, uçan parçacıklar ve insan sağlığına zarar veren organik bileşenler gibi hava kirliliği yaratan gazları ölçüyor ve bunları kullanıcıya gerçek zamanlı olarak bildiriyor. Böylece astım hastaları, solunum problemi olanlar ve genel olarak bu alanlardan etkilenen herkese hitap eden bir cihaz geliştirmiş oldum,” dedi.

Hava kirliliğinden ciddi şekilde etkilenen biri olduğunu aktaran Barkın Özsoy, her yıl **8,1 milyon** insanın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu büyük sorun karşısında kişisel olarak üstlenmemiz gereken önlemler oldukça sınırlı. Ortaokul dönemimde hava kirliliği üzerine bir proje yapmıştım ve o günden sonra bu meselenin ne kadar kritik olduğunu anladım. İnsanların bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilmesi için neler yapabileceğimi düşündüm. Projemin başarısı için hangi gazları ölçmem gerektiğini belirlemek adına Ege Üniversitesi (EÜ) Solunum Araştırmaları Merkezi’ne (SAM) gittim. Oradaki uzmanlarla birlikte hangi gazları analiz etmem gerektiğini, bu gazların sağlık üzerindeki etkilerini, birbirleriyle olan etkileşimlerini öğrendim. Bu bilgiye sahip olduktan sonra kendi elektronik devremi tasarladım ve 3D baskı ile prototipler ürettim. Kullanıcıların rahat kullanabilmesi için arayüz ve etkileşimli alanlar geliştirdim. Ege Üniversitesi’ndeki doktorlarla birlikte 4 adet cihazı onlara vermeye karar verdim. Bu sayede doktorların hastalarına bu cihazı kullanmalarını sağlayarak, projenin ne kadar etkili olduğunu görmek istiyorum,” şeklinde konuştu.

İzmir Fen Lisesi’nde Kimya öğretmeni **Gülseren Coşkun**, “Barkın, bizim için çok kıymetli bir öğrencimiz. Geçmişte birçok projede de destek veren bir öğrenci. Bu yıl elde ettiği başarısı ile ödüllendirilmesi bizleri oldukça mutlu etti. Kendisi, Bilgisayar Olimpiyatı çalışmaları gibi önemli konularda da aktif yer alıyor. Barkın’ın bu projesi, hava kirliliğiyle mücadelede önemli bir farkındalık yaratmayı hedefliyor. Özellikle son dönemde orman yangınları ve çevre kirliliği nedeniyle bu tür çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Barkın’ın geliştirdiği cihaz, daha fazla hastanın hava kirliliğini fark etmesine ve kendilerini korumalarına yardımcı olacağı için oldukça önemli bir adım,” ifadelerine yer verdi.

En az 10 karakter gerekli