Gençlerde Enerji İçecekleri Kalp Krizi Riskini Artırıyor
1970 okunma

Gençlerde Enerji İçecekleri Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Şubat 14, 2025 13:33
Gençlerde Enerji İçecekleri Kalp Krizi Riskini Artırıyor
0

BEĞENDİM



Enerji İçecekleri ve Riskleri

Enerji İçecekleri ve Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliği artan enerji içecekleri konusunda uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. İstanbul Arel Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehdi Onaç, enerji içeceklerinin yaratabileceği olumsuz etkiler hakkında detaylı bilgiler sundu. Dr. Onaç, enerji içeceklerinin yüksek kafein içeriği sebebiyle gençlerde kalp krizi riskini artırdığını vurguladı. Ayrıca, bu içeceklerin kardiyovasküler, genel ve nörolojik etkilerine değindi ve olumsuz sonuçlara neden olabileceğini ifade etti.

Kardiyovasküler Sağlığa Etkileri

Uzm. Dr. Mehdi Onaç, enerji içeceklerinin özellikle kardiyovasküler sağlığı olumsuz etkilediğini belirtti. İçeriğindeki yüksek kafein oranının kalp hızını artırdığı ve bu durumun zamanla tansiyon ve aritmi riskini artırabileceği ifade edildi. Aritmi durumu, gençlerde sık kullanılan enerji içecekleri nedeniyle ölümcül ritim bozukluklarına yol açabilir. Aynı zamanda, içeriğindeki yüksek şeker oranının kolesterol dengesini bozabileceği ve insülin direncine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu tür sorunlar ilerleyen yaşlarda tip 2 diyabet gibi sağlık problemlerine neden olabilir ve kötü huylu kolesterol seviyesinin artmasına yol açabilir.

Psikolojik Etkileri

Enerji içeceklerinin gençlerde anksiyete, öfke nöbetleri ve panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceği ifade eden Dr. Onaç, bu içeceklerin tüketilmesinin yerine doğal enerji kaynaklarına yönelmenin önemine dikkat çekti. Enerji içeceklerinin, vücudun su ihtiyacını hissettirmediği için böbrek yetmezliği ve karaciğer temelli sorunlara yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, kafein ve enerji içeceklerinin alkol ile kombinasyonunun, bireylerin hepatit gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabileceği ifade edilmiştir.

Enerji İçeceklerine Dikkat

Dr. Mehdi Onaç, enerji içeceklerinin aşırı tüketimi halinde bağımlılığa yol açabileceğini ve bu içeceklerin “zehir” olarak tanımlanabileceğini belirtti. Özellikle kardiyovasküler hastalık geçmişi olan bireyler, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları bulunan hastalar, hamileler ve diğer risk gruplarının bu içecekleri tüketmemesi gerektiği vurgulandı. Hamile kadınların enerji içecekleri, alkol ve sigara gibi maddelerden kaçınmaları önemlidir; bunlar erken doğum riskini artırabilir.

Doğal Enerji Kaynakları

Uzm. Dr. Mehdi Onaç, gençlerin enerjik kalmak için enerji içeceklerine yönelmesinin gereksiz olduğunu belirterek, doğal yollarla enerji almanın mümkün olduğunu söyledi. Düzenli fiziksel egzersiz, haftada en az 150 dakika orta tempolu koşu, bisiklet sürme, ip atlama ve yüzme gibi aktivitelerin, kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı kayıtlıdır. Ayrıca, 200 mikrogramı geçmeyecek şekilde kafein alımının önerildiği belirtildi. Ancak en kritik nokta, düzenli bir uyku alışkanlığının benimsenmesi gerektiğidir.

Kalp Krizi Riski ve Önlemler

Son olarak, enerji içeceklerinin gençler arasında kalp krizi riskini artırdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Onaç, bu durumun genç nüfusun sağlığı açısından yeni tehlikeler doğurabileceğini ifade etti. Aile geçmişinde genetik faktörler, sigara kullanımı ve hare

En az 10 karakter gerekli