Grip Uyarısı: Aşı Olmayanlar Risk Altında!
821 okunma

Grip Uyarısı: Aşı Olmayanlar Risk Altında!

Şubat 3, 2025 09:52
Grip Uyarısı: Aşı Olmayanlar Risk Altında!
0

BEĞENDİM

KOÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, üst solunum yolu enfeksiyonları arasında en fazla görülen hastalıklardan biri olan influenzaya dikkatimizi çekmektedir. Son üç ay içerisinde Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne 17,241 kişinin influenza belirtileri nedeniyle başvurduğu belirtilmektedir. Prof. Dr. Akhan, mevsimsel olarak görülen ve özellikle solunum yoluyla yayılan enfeksiyonların bu dönemde sıkça rastlandığını ifade ederek, “Koronavirüs gibi bulaşma şekli olan influenza, her yıl aynı dönemde karşımıza çıkmaya devam ediyor,” demiştir.

Buna ek olarak, toplum içerisinde farklı virüslerin de etkili olduğuna dikkat çeken Akhan, bazı virüslerin bu dönemde zirveye ulaştığını belirtmiştir. Influenzanın aşısının mevcut olduğu ve ekim ile kasım aylarında aşı olunmasının bu enfeksiyonun daha hafif geçirilmesine yardımcı olduğunu söylemiştir. “Aşı olunduğunda hastalığı daha kolay atlatıyoruz,” diye eklemiştir.

Aşı Olmamak ve Geç Başvurunun Riskleri

Prof. Dr. Akhan, polikliniklere başvuran kişilerin çoğunun aşı olmadığını fark ettiklerini ifade etmiştir. “Kasım ayında aşıda gözlemlenen bir azalma var. Risk grubundaki bireylerin düzenli olarak aşılanması gerekiyor,” demiştir. Ayrıca, aşısız ve geç başvuru yapılmasının hastalığın seyrini olumsuz etkilediğini, daha ağır bir tablo ile karşılaşılabileceğini belirtmiştir. Ek hastalık olan bireylerde hastalığın uzama ve toplumda bulaşma riski artmaktadır.

Semptomların Takibi ve Hastaneye Gitme Gerekliliği

Aşı olmamış kişilerin aşı olmasının hâlâ mümkün olduğunu vurgulayan Akhan, influenza aşısı olmamış olanların bile hala aşı olabileceğini belirtmiştir. Bunun dışında, bulantı, kusma, ateş ve öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri yaşandığında, hastaneye başvurulması gerektiğini dile getirmiştir. “Bu belirtiler, çoğunlukla viral enfeksiyonlarla başlar ve alt solunum yollarına indiğinde tedavi süreci uzar,” demiştir.

Özellikle Hamileler, Dikkatli Olmalı

Prof. Dr. Akhan, hangi yaş gruplarının daha dikkatli olması gerektiği konusunda ise 65 yaş üzeri bireylerin, daha önceki covid hastalığı geçirenlerin ve hamilelerin aşılanmasının önemine vurgu yapmıştır. “İkinci ya da üçüncü trimesterdeki yani 6’ncı ya da 7’nci aylardaki hamilelerin influenza geçirmemesi için dikkat etmeleri gerekmektedir,” ifadelerinde bulunarak hamilelikte enfeksiyon geçirmemek adına bir önlem alınmasının faydalı olacağını belirtmiştir.

Koronavirüs ile Benzer Belirtiler ve Test Gerekliliği

Semptomların koronavirüs ile benzerlik gösterdiğini ve mutlaka test yapılmasının gerektiğini ifade eden Akhan, “Virüslerin birbirine çok benzeyen semptomları var. Bu nedenle, hangi virüsün etkili olduğunu anlamak için test yaptırmak zorunludur,” demiştir. Testlerin yapılması durumunda, hastalığın tanısını doğru bir şekilde koyacak ve buna uygun tedavi yöntemine başvurulmuş olacaktır.

Hasta Kişinin Maske Takması ve Önlem Alınması

Prof. Dr. Sıla Akhan, hasta kişilerin maske takmasının önemli olduğunu vurgulamıştır. “Evin içerisinde hasta olan bir kişi kesinlikle maske takmalıdır. Diğer bireyler ise ihtiyaca binaen maske kullanabilir. Aşkına sonuçlar almadan acil kontrol ve tedaviye başvurmak, ileride karşılaşılabilecek komplikasyonları önlemek açısından kritik bir adımdır,” ifadesinde bulunmuştur. Ayrıca, erişkinlerin aşılarının düzenli olarak takip edilmesi ve sağlık kontrollerinin yapılmasının

En az 10 karakter gerekli