Hukuksuzlukla Mücadele: Anayasa Krizi Devam Ediyor
1591 okunma

Hukuksuzlukla Mücadele: Anayasa Krizi Devam Ediyor

Mayıs 9, 2025 10:46
Hukuksuzlukla Mücadele: Anayasa Krizi Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa Mahkemesi’ne İlişkin Tartışmalar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili düzenlemeleri içeren “200 Sıra Sayılı Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ikinci bölümü üzerine tartışmalar sürmektedir.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, bu düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade etti. Usta, “Maalesef hukuk ve Anayasa tanımıyor bu hükümet. Aslında bunu neden yaptığını anlayabiliyoruz; Anayasa’ya uygun bir düzenleme yapmaktansa, kendi inisiyatifine dayanan uygulamaları sürdürmekte” şeklinde konuştu. Hükümetin, Anayasa Mahkemesi’ne gitmenin zaman alacağını düşünerek hukuksuz bir yönetim anlayışını benimsediğini belirten Usta, bunun sonuçlarının büyük sorunlara yol açtığını vurguladı.

Hukuktan Ayrılmanın Sonuçları

Usta, hukuktan sapmanın Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarını daha da derinleştirdiğini belirtti. Türkiye’nin hukuk devleti olması gerektiğini savunan Usta şöyle devam etti: “Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye en son sıralarda yer alıyor, durum her yıl daha da kötüleşiyor. Bu durumun sonuçlarını en çok millet çekiyor. 19 Mart operasyonunu hatırlayalım; orada hukuka aykırı bir siyasi tasfiye yapılmıştı ve bu durum Türkiye ekonomisine ciddi zarar verdi.” Usta, işçilerin, memurların ve emeklilerin zor durumda olduğunu belirterek, sanayicilerin de ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı ve KHK Üzerine Eleştiriler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya hesabına erişim engeli getirilmesini eleştirerek, “Bu Ekrem İmamoğlu’ndan ne kadar çok korkuyorsunuz, ikinci parti oldunuz çünkü. Anayasa’ya aykırı düzenlemelerle kanun yapmaya çalışıyorsunuz” dedi. Ocaklı, daha önce iptal edilen 180’e yakın KHK maddesi olduğunu ve bu durumun, parlamentonun yetkilerini gaspettiğini kaydetti.

Ocaklı, “Anayasa’ya uymayan bir hükümet için yeni yasa teklifi getiriyorsunuz. Bu durum, 2017 yılında OHAL ortamında dayatılan bir sistemin sonucudur” diyerek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin etkin olmasını savunanların beklentilerin aksine bu sistemin Türkiye’yi kötü bir duruma düşürdüğünü ifade etti.

Emeklilerin Durumu ve Ekonomik Sıkıntılar

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi kararlarına dayandığını belirtti. Gürer, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinden bu yana meclise gelen maddelerin çoğunun KHK iptallerinden oluştuğunu ifade etti. Bunun yanında, 2023 yılında Et ve Süt Kurumu’nun açıklanan kar elde etmesine yönelik eleştirilerde bulunarak, bu kurumun temel görevinin fakir fukaraya uygun fiyatla et sunmak olduğunu vurguladı. Gürer, “Emekliler ve düşük gelirli vatandaşlar et almakta zorlanıyor” diyerek yaşanan zorlukları dile getirdi.

Eleştirilerin Kapsamı ve Genel Değerlendirme

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, akıllara durgunluk veren bir eleştiri yaparak iktidarın, 23 yıldır devlet yönetiminde ve yasaların oluşturulmasında başarısız olduğunu ifade etti. Çan, Anayasa Mahkemesi’nin yaptırımlarını geçersiz kılacak bir düzenlemenin hukuk devleti ol

En az 10 karakter gerekli