İnciraltı’nda Planlama Krizi: Mülk Sahipleri İsyanda!
1667 okunma

İnciraltı’nda Planlama Krizi: Mülk Sahipleri İsyanda!

Mayıs 21, 2025 13:11
İnciraltı’nda Planlama Krizi: Mülk Sahipleri İsyanda!
0

BEĞENDİM

İzmir’de planlama süreci uzun zamandır tartışma konusu olan İnciraltı bölgesi için önemli bir gelişme yaşandı. İnciraltı’nın 1/100 binlik planları kapsamında “Turizm Tesis Alanı” ve “Bölge Parkı / Büyük Kentsel Yeşil Alan” kullanımlarına ayrılan alanda, çevre düzeni planı değişikliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın imzasıyla gerçekleştirildi. Bu gelişmenin ardından, özellikle mülkiyeti şahıslara ait olan bölge halkı, süreçle ilgili tepkilerini dile getirdi.

İnciraltı mülk sahipleri, bilirkişi raporlarının hatalı ve mevzuata aykırı olduğu iddiasıyla yargıya başvuracaklarını açıkladı. Bu konuda bir açıklama yapan İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, “Bilim dışı, mevzuata aykırı raporlarla İnciraltı planlamasını sabote edenlere karşı sessiz kalmayacağız. İnciraltı’nın geleceği üzerinden oynanan bu oyunlara artık son verilmelidir. Bilimi, hukuku ve adaleti hiçe sayan, taraflı ve usule aykırı raporlarla topraklarımızı sabote etmeye çalışanlara karşı mücadelemizi sonuna kadar vermeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Karabulut, “2022 Aralık ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ‘Tarım Dışı Planlamaya Uygunluk’ belgesine karşı Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından açılan davaya müdahil olarak dahil olduk. İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde yürütülen bu davada, İnciraltı Gelişim Derneği olarak bölge toprak sahipleri ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı lehine katıldık” dedi.

Bilirkişi Raporu Üzerine İtirazlar

Karabulut, Ekim 2024’te yapılan keşif sonrasında Ocak 2025’te sunulan bilirkişi raporunun yasalara, yönetmeliklere ve bilimsel gerçeklere aykırı bir şekilde hazırlandığını vurguladı. İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde Şubat 2025’te 26 sayfalık bir kapsamlı itiraz dilekçesi sunduklarını belirten Karabulut, aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da bilirkişi raporuna itiraz ettiğini ifade etti.

“Bilirkişilik Kanunu’nun 14. maddesine açıkça aykırı hareket eden bilirkişiler hakkında yasal şikâyet başvurumuzu yaptık. Ayrıca, şikâyeti İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne sunarak bilirkişi raporunun geçersiz sayılmasını ve yeni bir bilirkişi heyeti kurulmasını talep ettik” dedi.

Raporun Bilim Dışı Uygulamaları

Karabulut, bilirkişi raporundaki eksiklikler ve bilim dışı uygulamalara dikkat çekti. Raporun sahadan alınması gereken en az 87 numune yerine yalnızca 5 noktadan numune alındığını belirtti. Ayrıca toprak bünyesi, organik madde içeriği ve diğer tarımsal verilerin analiz edilmediğini ifade etti.

En dikkat çeken sorunun ise, bilirkişi heyetinin keşif günü bilimsel ekipman getirmemesi ve numunelerin uygun steril şartlarda saklanmaması olduğunu vurguladı. “Numuneler üzerinde sağlıklı bir çalışma yapıldığını göstermeyen, tamamen tartışmalı bir çalışma ortaya konulmuştur” diyen Karabulut, keşif günü tarafları ve mahkeme huzurunda

En az 10 karakter gerekli