İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. “Sağlığa Erişememek de Şiddettir” başlıklı sempozyumda, uzman konuşmacılar Türkiye’de kadınların özellikle sağlık alanında karşılaştığı sorunları ele aldı. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan ve Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, sempozyumda dikkat çekici veriler sundu.
Prof. Dr. Akın’ın paylaştığı verilere göre, Türkiye’de her on kadından dördü 15 yaşından sonra partnerinden şiddet görmekte. Bunun yanı sıra, her üç anne ölümünden biri, hizmete ulaşamadığı için önlenebilir nedenlerle gerçekleşiyor. Kadir Has Üniversitesi’nin 2016 ve 2020 yılları arasında gerçekleştirdiği bir araştırma, kamu hastanelerinin ‘isteğe bağlı kürtaj hizmeti’ vermediğini bildiren oranlarının yüzde 12’den yüzde 54’e çıktığını ortaya koydu.
Prof. Dr. Akın, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yaparak, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de 315 kadın cinayeti ve 248 şüpheli ölüm yaşandığını belirtti. Kadına yönelik şiddetle etkili bir mücadele için gereken adımları sıralayan Akın, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların güçlenmesi, kadın erkek eşitliğinin sağlanması, şiddetin tanınması ve farklı alanlarda destek sağlanması gerektiğini ifade etti. Dünya Ekonomik Forumu Raporu’na göre, Türkiye’nin 2022 yılında 124’üncü sıradan 2023 yılında 129’uncu sıraya düştüğünü de sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Akın, kadınların güçlenmesinin önemine değinerek, bunun kız çocuklarından başlanarak sağlanması gerektiğini dile getirdi. Yerel yönetimlerin sağlıkla ilgili çalışmalar yapması için yasaların izin verdiğini vurgulayan Akın, bu konuda atılması gereken adımları belirtti.
Sempozyumda açılış konuşması yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre global cinsiyet uçurumunun kapanmasının 134 yıl süreceğini belirtti. Kadınların istihdamda daha az yer aldığını kaydeden Okyay, kadınların dijital okuryazarlıkta ve yapay zeka gibi alanlarda da kısıtlı bir temsile sahip olduğunu ifade etti. Okyay, “Eğer şiddetin varlığını istemiyorsak kadınların güçlenmesi için çalışmalıyız” dedi.
Siyasette kadın temsiline de değinen Okyay, eşitliğin sağlanamaması durumunda sorunların aşılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Ekonomik alanlardaki kapanan ücret açığını dile getirerek, kadınların sağlık ve bakım hizmetlerinde üstlendikleri önemli rolü hatırlattı. İzmir’de Eşrefpaşa Hastanesi’ne kadın bir başhekim atanmasının kendileri için gurur kaynağı olduğunu ifade etti.
Sempozyumun sonunda, Prof. Dr. Ayşe Akın’ın sunumuna ilişkin görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Oky