Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşların kurbanlık hayvan arayışları hız kazanmış durumda. Her yıl olduğu gibi bu sene de kurbanlık almak isteyenler, bütçelerine uygun seçenekleri değerlendirmeye başladılar. Öte yandan, Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) 2025 yılı için belirlediği vekaletle kurban kesim bedelinin açıklanmasının ardından, gözler yerel uygulamalara çevrildi.
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, yaptığı açıklamada 2025 yılına ilişkin İzmir’deki kurban kesim ve et işleme fiyatlarının henüz belirlenmediğini ifade etti. Şenkara, “İzmir için konuşacak olursak, İzmir’de kurban kesim bedelleri henüz belli olmadı. Çünkü ben Valilik kararıyla bu işin komisyonundayım. Yapılacak toplantı sonrasında bu fiyatlamalar ortaya çıkacaktır,” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ının, Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2025 yılı vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 13 bin 500 TL, yurt dışında ise 5 bin 450 TL olarak açıkladığına dikkat çeken Şenkara, oda kararlarının kendileri için bağlayıcı olduğunun altını çizdi. Fiyatlama yapılırken genelde Türkiye’de belirtilmiş olan enflasyona göre hareket edildiğini belirten Şenkara, “Bu kesim fiyatlarını genelde belediyelerin organizasyonuyla yapıyoruz. O yüzden normali yansıtmayacağı kesin ama daha kesilebilir düzeyde kalacak,” ifadelerini kullandı.
Kurban kesim ücretlerinde dar gelirli vatandaşlara yönelik herhangi bir indirim uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna yanıt veren Şenkara, “Kesimlerin tamamı zaten belediye tarafından yapılan kesimlerin tamamı dar gelirli vatandaşa yönelik uygulamalarla yapılmaktadır. Ekstra bir indirim söz konusu olacağını düşünmüyorum,” dedi. “Çünkü piyasanın kendi dinamikleri içerisinde oluşturulmuş fiyatın dışında bir fiyat oluşuyor.” şeklinde ekledi. Alınan kararların valilik kararı ile yapıldığını belirten Şenkara, bunların tamamen dar gelirli vatandaşlar düşünülerek alındığını vurguladı.
Şenkara, İzmir genelinde fiyatların geçen yıla göre artış göstereceğini belirtti ve “Bu tarz komisyonlar genelde enflasyon verileriyle hareket ediyor. Enflasyon verileri hareket ettiği için yüzde elli beş, yüzde altmışlık bir yükseliş söz konusu olacaktır,” ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı yaklaşırken, kesim ücretlerinin yanı sıra, parçalama ve paketleme hizmetlerine dair fiyatlar da gündeme geldi. Şenkara, bu hizmetlerin kesim ücretine ek olarak sunulan yasal hizmetler olduğunu belirtti. “Belirtilen fiyat kesim fiyatıdır. Müşteri ilave bir çalışma istediği vakit bunun bir bedeli olacaktır. Sonuçta bu çalışan arkadaşlar da çalışmak için Kurban Bayramı’nı bekliyorlar,” şeklinde konuştu.
Kurban Bayramı yaklaşırken, İzmir’deki kurban kesim fiyatlarının belirlenmesi ve dolayısıyla vatandaşların alacakları kurbanlıkların maliyetlerini etkileyen faktörler üzerine tartışmalar devam ediyor. Diyanet Vakfı’nın açıkladığı fiyatlar ve yerel uygulamaların dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl kurban kesim fiyatlarının artış göstermesi bekleniyor. Dar gelirli vatandaşlar için uygulanan hizmetlerin ve indirimlerin varlığı da dikkat çekiyor. Tüm bu gelişmeler, bayram sürecinde bu hizmetten faydalanacak olan vatandaşlar için büyük önem taşıyor.