ÖNCÜŞEHİR – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamalarıyla, kurbanlık fiyatları ve hayvancılık sektörüne dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, “Kurban Bayramı’nın dini ve kültürel anlamının yanı sıra, ülkemiz ekonomisi açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu” belirtti.
Bayraktar, bu süreçte üreticilerin borçlarını kapatmaya çalıştığını ve önümüzdeki yıl için planlamalar yaptıklarını ifade etti. Kurban Bayramı için aylar öncesinden milyonlarca hayvanın besiye alındığını ve bu hayvanların kısa sürede kesim için hazır hale getirildiğini belirtti. Hayvan alımları, yem ve veteriner hizmetleri gibi birçok ticari faaliyet bu dönemde gerçekleşmektedir. Bu faaliyetlerin ekonomik anlamda büyük meblağlara ulaşacağına dikkat çekti.
Bayraktar, son yıllardaki kurban satışlarını göz önünde bulundurarak, bu yıl yaklaşık olarak 750 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvanın kesileceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Ancak satışların geçen yıllara göre daha yavaş gittiğini vurgulayarak “Talebin canlanmasını ve hem üreticilerin hem de vatandaşı memnun edecek bir Kurban Bayramının yaşanmasını temenni ediyoruz.” dedi.
Kurbanlık hayvan fiyatlarının illere göre değişiklik gösterdiği ve çeşitli satış yöntemleri ile yapıldığı da Bayraktar’ın açıklamalarında yer aldı. Örneğin, canlı hayvan fiyatları; yerli ve kültür ırkı, büyükbaşta inek, düve, tosun ya da küçükbaşta koyun, koç, keçi gibi unsurlara göre farklılık göstermektedir. Ziraat Odalarından alınan verilere göre, büyükbaş hayvan fiyatlarının hayvan başına 80 bin ile 350 bin lira, küçükbaş hayvanların ise 13 bin ile 40 bin lira arasında olacağı tahmin edilmektedir.
Ayrıca, canlı kilogram fiyatları da büyükbaşta 250 lira ile 380 lira, küçükbaşta ise 230 lira ile 380 lira arasındadır. Geçen yıla göre fiyatlarda büyükbaşta yüzde 21, küçükbaşta ise yüzde 25,9 artış gözlemlenmiştir.
Hisseli satışların yapıldığı büyükbaş hayvanlarda hisse bedelleri yıllara göre değişiyor ve İstanbul’da 30 bin lira ile 45 bin lira, Ankara’da ise 25 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiklik göstermektedir. Fiyatlardaki artışın nedenleri arasında yem fiyatları, işçilik, veteriner, ilaç ve nakliye gibi giderlerdeki artışlar bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, geçen yıl brüt asgari ücret 20 bin 2 lira iken bu yıl 26 bin 5 lira olarak belirlenmiştir.
Yem fiyatları da geçen yıla göre önemli ölçüde artmıştır. Kuru yonca otu, saman ve besi yemi gibi ürünler için ödenen fiyatların artışı, hayvancılığın maliyetlerini ciddi anlamda etkilemiştir. Mazot fiyatlarının da artışı bu duruma eklen