Orman Yangınında Yaralı Kurtarılan Keçi ‘Melek’!
1397 okunma

Orman Yangınında Yaralı Kurtarılan Keçi ‘Melek’!

Temmuz 14, 2025 11:48
Orman Yangınında Yaralı Kurtarılan Keçi ‘Melek’!
0

BEĞENDİM

İzmir’in Ödemiş ilçesinde meydana gelen orman yangınında yaralı olarak kurtarılan bazı hayvanlar, İstanbul’un Nişantaşı semtinde bulunan özel bir veteriner kliniğinde tedavi altına alındı. Yangından kurtarılan ve ‘Melek’ ismi verilen bir keçinin durumu, Veteriner Hekim Tolga Çelik tarafından değerlendirildi. Çelik, Melek’in vücudunun çeşitli yerlerinde ağır yanıklar olduğunu belirterek, “Ağrısı nedeniyle yeterince beslenememiş. Tedavi sürecimizi başlattık ve umarım yanık bölgelari en kısa zamanda iyileşir,” dedi.

Yangının ardından, Melek’i İstanbul’a getiren Hayvanlar Olmadan Asla Derneği Kurucu Üyesi Gürkan Gazoğlu ise, “Marmaris yangınlarında da çok fazla can kurtardık. Kurtardığımız hayvanları önce bir alana topluyoruz, sahipleri geldiklerinde eğer durumu kritikse, onlara satın alma teklifi yapabiliyoruz,” şeklinde konuştu. Ödemiş’te yaşanan yangında 6 keçi, 2 köpek ve bir at, tedavi edilmek üzere İstanbul’a getirildi.

Bu yıl sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşması, Türkiye’nin birçok ilinde orman yangınlarına zemin hazırladı. Başta İzmir, Muğla ve Hatay olmak üzere pek çok ilde çıkan bu yangınlar sonucunda hayvanların da zarar gördüğü bildirildi. Ödemiş ilçesindeki Tosunlar köyünde çıkan yangından kurtarılan hayvanlar için İstanbul’a sevk işlemleri hızla gerçekleştirildi.

Veteriner Hekim Tolga Çelik, yaralı keçinin tedavi sürecinde ilk üç günün kritik olduğunu vurguladı. Yangından sonra hayvanlara yapılacak ilk müdahalenin büyük önem taşıdığını belirten Çelik, “Yangın bölgesinde yaralı hayvan bulundüğünde öncelikle hayvan uzaklaştırılmalı ve yara bölgeleri nemli bezle temizlenmelidir. Ardından hemen bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır,” ifadelerini kullandı. Tedavi sürecinin ardından Melek’in bir ay içinde sağlığına kavuşabileceğini vurgulayan Çelik, hayvanın durumu kötü olmamakla birlikte, ayak ve karın bölgesindeki yanıkların iyileşmesinin zaman alacağını belirtti.

Veteriner Hekim Tolga Çelik, orman yangınları sırasında yetkililerle iletişimin önemine değinerek, yalnızca Orman Genel Müdürlüğü’nden yetkili gönüllülerin yangın alanına girebileceğini ifade etti. Yangın sırasında, yaralı hayvanlar ile ilgili olarak veteriner hekimler ve belediye yetkilileriyle irtibat kurmanın hayati önem taşıdığını belirtti.

Gürkan Gazoğlu, Melek’in yangın alanında kurtarılmasında sergilenen çabaları ve sahiplenme sürecini de anlattı. Yangın sürecinde keçinin kurtarılma tasarımının yapıldığını ifade eden Gazoğlu, “İlk gün özel veterinerler tarafından hayvanların ücretsiz bakım aldığını ancak Melek’in daha uzman bir klinikte tedavi edilmesinin şart olduğunu düşündükleri için İstanbul’a getirildiğini” söyledi. Gazoğlu ayrıca, benzer kurtarma operasyonlarının Marmaris’te de yapıldığını hatırlatarak, İzmir’de 6 keçi ve 2 köpek sahiplendiklerini, acil durum söz konusu olduğunda hayvanların sahibinden izin alınarak satın alma işlemlerinin gerçekleştirildiğini ekledi.

Sonuç olarak, bu tür doğal afetlerde hem insan hem de hayvan sağlığının korunması için hızlı ve etkili müdahale yöntemlerinin önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Hayvanların yangınlardan kurtarılması, sahiplenilmesi ve tedavi süreçlerinin takip edilmesi, yüreklerde bir nebze olsun umut ışığı açmaya devam etmekte.

En az 10 karakter gerekli