Şubat ayında şiddetli bronşit nedeniyle 38 gün boyunca Roma’daki Gemelli Hastanesi’nde tedavi gören 88 yaşındaki Papa Francis, çift taraflı zatürre tanısıyla hastaneye yatırılmıştı. Üç hafta önce hastaneden taburcu olan Papa, Hristiyanların en mühim bayramlarından biri olan Paskalya Bayramı’nda halkla buluştu. 12 yıldır Papalık görevini yürüten Papa Francis, görev süresi boyunca birçok sağlık sorunu ile mücadele etti. Ölümünden bir gün önce, Vatikan’da ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance’i kabul etmişti.
Papa Francis, hastaneye yattığı dönemde 22 Şubat’ta astım krizi geçirmiş ve bu durumunun “kritik” olduğu bildirilmişti. Vatikan, 23 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Papa’nın solunumla ilgili başka bir kriz geçirmediğini, hafif bir böbrek yetmezliği başlangıcının gözlemlendiğini ve burun yoluyla yüksek akımlı oksijen takviyesi alındığını duyurdu. 4 Mart itibarıyla hafif iyileşme belirtileri göstermeye başlayan Papa’nın 12 Mart’ta çekilen son göğüs röntgeni, önceki günlerde kaydedilen iyileşmeleri doğruladı.
23 Mart’ta, hastane balkonundan halkı selamlayan Papa, taburcu oldu. Prof. Sergio Alfieri, 25 Mart’ta Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, Papa’nın hastanede yattığı süre boyunca iki kez ölümden döndüğünü belirtti. Bu dönemde sağlık durumu hakkında endişeler büyümüş, ancak sonradan iyileşmesi halkı sevindirmiştir.
Papa Francis, Aralık 2023’te yaptığı bir açıklamada, kendisinin, Vatikan’da ihtişamlı bir tören yerine basit bir cenaze merasimi ile uğurlanmayı istediğini belirtmişti. Ayrıca, mezarının geleneklerin dışında, diğer papalardan farklı olarak, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda değil, her dış gezisinden önce ve sonra dua ettiği Azize Büyük Meryem Bazilikası’nda hazırlandığını kaydetti.
Katolik aleminin 266’ncı Papası olarak Mart 2013’te, selefi Papa 16. Benediktus’un tarihi istifası sonrasında seçilen Papa Francis, 12 yıldan fazla bir süre görev yaptı. Latin Amerika kökenli ilk Papa olma unvanını taşıyan Papa Francis, 17 Aralık 1936’da Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te dünyaya gelmiştir. Asıl adı Jorge Mario Bergoglio olan Papa, İtalyan göçmeni bir ailenin çocuğudur.
Genç yaşında Katolik rahipliğine adım atan Francis, 1969’da papazlık görevine başladıktan sonra, 1973 yılında Cizvit Tarikatı’na katıldı. Bergoglio, Katolik Kilisesi’nde hızla yükselerek 1998 yılında Buenos Aires Başpiskoposu oldu ve 2001’de Kardinal unvanını kazandı. Bu hızlı yükselişi, onu tarihin en önemli dini figürlerinden biri haline getirdi.
Papa Francis, sağlık sorunları ile uğraşmasına rağmen, Katolik Kilisesi’ne olan katkılarından ve dünya üzerinde barışı teşvik eden mesajlarından dolayı takdirle anılıyor. Ölümünden sonra da izleri, görüşleri ve öğretileri ile yaşamaya devam edecek.