Trafikte Gerginlik: Sakin Kalmanın Yolları
1026 okunma

Trafikte Gerginlik: Sakin Kalmanın Yolları

Mayıs 6, 2025 11:53
Trafikte Gerginlik: Sakin Kalmanın Yolları
0

BEĞENDİM

“`html

Son dönemde trafikte yaşanan kavgaların sayısında kaydedilen artışlar, olayların yaralanmalara kadar dönüşmesine sebep oluyor. Sürücülerin trafik kurallarına uymaması, hız sınırını aşma ve şerit değiştirme kurallarına dikkat etmeme gibi durumlar, bu kavgaların en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, sürücülerin stres seviyeleri de trafik kavgalarını tetikleyen bir başka önemli faktör olarak öne çıkıyor. Uzman Klinik Psikolog Metin Olataş, bu olayların artış nedeninin trafiğe çıkılınca insanların daha agresif hale gelmeleri olduğunu vurguladı ve sürücülerin nasıl daha sakin olabileceklerine dair önerilerde bulundu.

Metin Olataş, trafikteki insanların ruh halinin agresif bir şekle büründüğünü belirtirken, “Yaşadığımız birçok psikolojik ve sosyal sorundan dolayı artık kimsenin kimseye tahammül edecek gücü kalmamış durumda. Herkes adeta pimi çekilmiş bir bomba gibi dışarıda dolaşıyor,” ifadelerini kullandı. Olataş, özellikle direksiyon başına geçildiğinde daha da stresli ve aceleci bir ruh haline girildiğini kaydetti. Öncelikli olarak, trafikte karşılaştığımız sorunların, stresin ve tahammülsüzlüğün nelerle ilgili olduğunu sorgulamamız gerektiğini belirtti.

Olataş, trafikte maruz kalınan gerilimli durumlarda sürücülerin araçtan inmeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. “Lütfen arabadan dışarı çıkmayın. Siz tamamen haklı da olsanız, tamamen haksız da olsanız, arabanızı güvenli bir yere çekin” diyen Olataş, güvenli bir mesafeye çekilmeden dışarı çıkmanın tehlikeli olabileceğini dile getirdi. Ayrıca, dışarıdan gelen saldırgan birinin kim olduğunu ve hangi tehlikeleri taşıyabileceğini bilmenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Bunun yanı sıra, trafikteki agresif tutumların nedenlerini anlamak adına öz sorgulama yapılması gerektiğinin altını çizen Olataş, “Olayın sıcaklığı geçtikten sonra, kendimize dönüp bakmalıyız. Bugün böyle bir olay yaşadın ve böyle bir tepki verdin. Neden? Tepkin oradaki hataya mıydı, yoksa başka şeylerin yansıması mıydı?” diyerek insanları kendi davranışlarının arka planını sorgulamaya teşvik etti.

Uzman Psikolog Metin Olataş, stres ve öfkeyle başa çıkmak için bazı önerilerde de bulundu. Günümüzde ruh sağlığı hizmetlerinin pahalı hale geldiğine dikkat çeken Olataş, en azından evde kendi kendimize hafif meditatif çalışmalar yapabileceğimizi ifade etti. Sakinleştirici yöntemler, nefes egzersizleri gibi tekniklerin uygulanabileceğini belirtti. Kendisine, kişisel gelişimine vakit ayıran ve bütçesi uygun olanların bir uzmandan yardım alarak öfke kontrolü ve stresle baş etme konusundaki sorunlarını çözebileceklerine dair fikirlerini paylaştı.

“`

En az 10 karakter gerekli